Messing munt 40 mm Edelhert

Nieuw
€ 45,00

Laser gegraveerde messing munt 40 mm doorsnede en 3 mm dik, met een afbeelding van een Edelhert

Het edelhert (Cervus elaphus) is het grootste wilde landzoogdier in Nederland. Na de eland is het de grootste hertensoort van Europa. 

Uiterlijk en gewicht

  • Grootte: De schofthoogte ligt gemiddeld tussen de 110 en 140 centimeter.
  • Gewicht: Een volwassen mannetje (hert) kan tot wel 255 kilo wegen. Vrouwtjes (hinden) zijn lichter.
  • Vacht: In de zomer is de vacht roestbruin, in de winter grijsbruin.
  • Gewei: Alleen mannetjes dragen een gewei. Dit gewei werpen ze elk jaar in de nawinter af, waarna direct een nieuw en groter gewei begint te groeien.

Leefgebied en voeding

  • Locaties: In Nederland leven ze vooral op de Veluwe en in de Oostvaardersplassen.
  • Habitat: Ze geven de voorkeur aan bossen met open plekken, maar passen zich makkelijk aan.
  • Voedsel: Het zijn planteneters. Ze eten grassen, kruiden, boombladeren, takken, heide, boomschors en eikels. 

Gedrag en voortplanting

  • Sociaal: Edelherten leven in groepen, die roedels worden genoemd. De mannetjes en vrouwtjes leven het grootste deel van het jaar in gescheiden roedels. 
  • Bronsttijd: De paartijd valt in september en oktober. De mannetjes laten dan een luidruchtig, diep brullend geluid horen (burlen) om indruk te maken op de hinden en rivalen weg te jagen.
  • Activiteit: Ze zijn vooral actief tijdens de schemering en in de nacht om overdag verstoring te vermijden.